What doesn't kill us.

20.08.2017

Huijaria paljastamassa

Sain eilen luettua Scott Carneyn teoksen "What does't kill us." Carney on tutkiva journalisti, joka on aikaisemmissa teoksissaan paneutunut "väärien profeettojen" ja heidän metodiensa paljastamiseen. Kuullessaan Wim Hofista, tämän sankariteoista ja väitteistä, että hän pystyisi opettamaan metodinsa kenelle tahansa, Carney päätti lähteä ottamaan asiasta selvää ja tiputtaa tämänkin gurun alustaltaan. Hän ilmoittautui viikon mittaiselle retriitille Hofin Puolassa sijaitsevaan tukikohtaan, koska halusi kuitenkin antaa metodille mahdollisuuden ennen sen lyttäämistä.

Toisin kävi. Viikon päätteeksi Carney löysi itsensä jäisestä joesta, meditoimassa lumihangessa kinosten sulaessa ympäriltä ruumiinlämmön vuoksi ja kiipeämästä läheiselle lumiselle vuorelle pelkissä sortseissa.

Kirja kertoo Carneyn tutkimusmatkasta ihmiskehossa piileviin mahdollisuuksiin, ja hän käy haastattelemassa niin armeijan tiedemiehiä kuin huippu-urheilijoita ja valmentajia, jotka ovat päässeet asioista "jyvälle". Hän laittoi myös itsensä likoon tutkimuksen kohteeksi ja kävi tekemässä suorituskykytestin, jossa mitattiin mm. energiankulutusta ja mitä hänen elimistönsä käyttää polttoaineena.

​Puolen vuoden ajan hän teki tunnollisesti Wim Hof metodin mukaisia hengitysharjoituksia, punnerruksia ja päälläseisontaa, sen lisäksi hän altisti itseään mahdollisimman paljon luonnon ja elementtien armoille. Muuten hän piti kiinni rutiineistaan, juoksulenkistä kolmesti viikossa - nyt tosin ilman paitaa, säässä kuin säässä. Tulokset olivat yllättäviä, hänen elimistönsä oppi hyödyntämään rasvaa paremmin polttoaineena, hiilihydraattien sijasta, lisäksi tulokset vastasivat seitsemän tunnin viikottaista lisäystä harjoittelussa - ja hänen viikottainen rutiininsa vei ainoastaan kolme tuntia.

Mitä Wim Hof metodi pitää sisällään?

​Mystinen jäämies, Wim Hof, tuli kartalle sosiaalisessa mediassa muutama vuosi sitten, ja kuten Ido Portalin ja Movementin tapauksessa, mielenkiintoni alkoi hiljalleen kasvaa. Viime vuoden lokakuussa (2016) latasin puhelimeeni Innerfire applikaation, jossa oli WHMin perusteet ohjeineen, sekä kätevä kalenteri tulosten seurantaan.

Wim Hof metodin peruspilarit koostuvat hengitysharjoituksista, jooga- ja kehonpainoharjoituksista sekä kylmälle altistuksesta. Lokakuun ajan hönkäilin ja pidätin hengitystäni, tein mm. päälläseisontoja sekä otin kylmiä suihkuja. Se tuntui hyvältä.

Vuoden vaihteen jälkeen tilasin WHMn lippulaivan, 10-viikon kurssin. Pääsin viikolle 7, harjoitusten ja kylmälle siedätyksen kasvaessa progressiivisesti. Sitten saapui motivaation puute ja olen edelleen "jumissa viikolla 7". En kuitenkaan unohtanut metodia kokonaan vaan hengitysharjoitukset sekä ajoittaiset vesihanan kääntämiset kylmälle seurasivat mukana. Kävin myös Helsingissä workshopissa, jonka veti loistava Kasper van der Meulen, metodin opettaja, jonka henkilökohtainen tarina on osittain kerrottu myös Carneyn kirjassa. Nautin myös elämäni ensimmäisen jääkylvyn - sitä seurannut afterdroppi kestikin sitten pari tuntia.

​Nyt on motivaation kärpänen taas puraissut, mutta sattumoisin meillä on juuri nyt kylpyhuone remontissa! Kerron siis omista kokemuksistani WHMin parissa myöhemmällä ajankohdalla.

Kirjaa suosittelen kaikille, olit sitten kiinnostunut metodista tai vain muuten ihmisen suorituskyvystä ja meissä kaikissa piilevistä mahdollisuuksista. Kirjan viimeisen kappaleen kertomus vaaroja uhmaavasta retkestä Kilimanjarolle laittaa pidättämään hengitystään - vaikka se on juuri mitä ei pitäisi tehdä.

"Feeling is understanding. Breathe, mothefucker."
- Wim Hof