Walking on broken glass - ajatuksia jaloista

23.04.2015

Nykypäivänä on hankala ajatella kulkemista mihinkään ilman kenkiä. Kenkiä on joka lähtöön ja tilaisuuteen, oli kyse sitten urheilusta tai juhlista. Jollakin on vain yksi resuinen pari, toisella on varattu erillinen vaatekaappi pelkästään kengille. On korkeita korkoja ja matalia korkoja. Mutta oletko ajatellut, että sinäkin synnyit ilman kenkiä. Ilman korkoja. Kantapäät maassa. Kuka päätti, että jalkasi täytyy sulkea kenkään ja millä perusteella se päätös tehtiin? Koska niin on aina tehty?

Kenkä on mukavuusväline, jalka on se mikä astuu ja tekee työn. Kysymys kuuluukin, osaavatko jalkasi vielä tehdä töitä ja mahdollistavatko kenkäsi jalan työskentelyn.
Jos ajattelet jalkateriäsi kehosi perustana, jonka varassa sinä olet maan päällä, ajattelet ihan oikein. Jos ajatellessasi perustaa, ajattelet talon perustuksia - betonista valettua yhtenäistä alustaa, ajattelet edelleen ihan oikein. Jos kuvittelet, että jalkaterän toimintaperiaate kehosi perustana on sama kuin talon perustuksilla, menet kovaa vauhtia metsään. Nilkassa ja jalkaterässä on 33 niveltä, lukuisia lihaksia, jänteitä ja ligamenttejä, jotka tuottavat liikettä ja sitovat niveliä toisiinsa - ja jonka rakenteen yhtenäisyys, eheys ja toiminta "perustuksena" ovat riippuvaisia näiden kaikkien, sekä koko muunkin kehon, yhteispelistä.

Muistetaan, että nivelessä on määrä tapahtua liikettä. Liike huoltaa niveltä ja pitää huolen sen aineenvaihdunnasta ja terveydestä. 33 niveltä tarkoittaa paljon liikettä - pienempää liikettä suhteessa kehon muihin, isompiin niveliin, mutta silti liikettä. Tärkeää liikettä.

Ja sitten sullot sen kenkään.

Ihan mielenkiinnosta. Käy hakemassa lempikenkäsi, tai useimmin käyttämäsi kengät ja vertaa sen muotoa jalkateräsi muotoon.

Kuvassa Filippiiniläisen alkuasukkaan jalat, joka ei ole koskaan käyttänyt kenkiä. Kuva vuoden 1905 American Journal of Orthopedic Surgery-lehdestä.
Kuvassa Filippiiniläisen alkuasukkaan jalat, joka ei ole koskaan käyttänyt kenkiä. Kuva vuoden 1905 American Journal of Orthopedic Surgery-lehdestä.
...kenkiä käyttäneet jalat.
...kenkiä käyttäneet jalat.

Koko sen ajan, kun jalkasi ovat suljettuina kenkien sisään, kengän reunat puristavat varpaitasi yhteen. Samoin koko sen ajan, kun jalkasi on suljettuna kenkien sisään, nilkkasi ovat plantaarifleksiossa ja varpaasi ojennettuna, kuinka paljon, riippuu kengän korosta. Kaikissa moderneissa kengissä on jonkin verran korkoa, oli kyse sitten juoksukengistä tai juhlakengistä. Kantapään ei ole tarkoitettu olla korotettuna.

Jos, ja kun, jalkasi ovat tottuneet olemaan kengissä, kantapäät korotettuina, myofaskiasi on mukautunut tukemaan luisten rakenteiden järjestystä, jonka kenkä on luonut - mistä seuraa se, että jalkateräsi lihakset eivät pääse tekemään kaikkea sitä työtä mihin ne on tarkoitettu. Sen seurauksena säären ja jalkaterän lihasten toiminta ja voima on heikentynyt, luiden tiheys vähentynyt, verenkierto sekä hermotus häiriintynyt, puhumattakaan näiden kudosten terveydestä - tai siitä miten tämä kaikki vaikuttaa koko muun kehon toimintaan.

Ongelma ei kuitenkaan ole vain kenkien käytössä, vaan myös siinä missä me kävelemme.

Urbaanissa ympäristössämme on tarjolla enimmäkseen vain tasaista ja kovaa pintaa. Kävely tasaisella pinnalla vaatii eri lihasten toimintaa kuin kävely epätasaisella pinnalla, samoin kuin se vaatii niveliltä erilaista liikettä suhteessa toisiinsa. Jos kävelet vain tasaisilla pinnoilla (kengillä tai ilman) jalkateräsi myofaskia vahvistuu ja mukautuu tasaisilla pinnoilla vaaditun liikemallin mukaiseksi ja ennen pitkää kykenee tuottamaan ja tukemaan vain sen mukaista liikettä. Mistä seuraa ongelmia, kun siirryt pois tasaisilta pinnoilta - jalan lihakset eivät osaa tuottaa liikettä, eivätkä nivelet osaa enää mukautua epätasaisen alustan vaatimaan muotoon.

Jalat ovat erittäin näppärät ja taitavat tekemään asioita, silloin, kun ne toimivat hyvin, ja yksi niiden tärkeimmistä tehtävistä - kehon kantamisen ja kulkemisen lisäksi, on tuottaa tuntoaistimuksia. Jalkapohjasi on erittäin tiheään hermotettu, samalla tavoin kuin kämmenesi ja sormesi. Sormien tuntoherkkyys on helppo ymmärtää, kun tiedämme kuinka pikkutarkkoja asioita voimme käsillämme tehdä. Jalkapohjan tuottamien aistimuksien perusteella meidän pitäisen tehdä ISOJA tarkkoja päätöksiä - kuten kuinka asetamme kehomme painon jalkaterän päälle askelta ottaessa.

Mitä enemmän jalkateräsi kykenee mukautumaan alustaansa, sen selvemmän kuvan alustasta se lähettää aivoillesi, jonka mukaan aivosi koordinoivat muun kehon kulkemisen jalkasi yli kävellessäsi. Jos jalkasi eivät pysty mukautumaan alustaan kunnolla, ne eivät pysty lähettämään tarkkaa tietoa siitä missä ja minkä päällä olet kulkemassa - ja aivosi joutuvat suunnistamaan osittain laput silmillä. Näin ollen pieni rako katukivetyksessä tai oven kynnys voi tuntua suurelta kuilulta tai jyrkänteeltä, aivosi yli- tai alikompensoi liikettä vääristyneen tiedon pohjalta, mistä voi helposti seurata esim. nilkan nyrjähtäminen. Jos nilkkasi, polvesi ja lonkkasi ovat yhtä juntturassa kuin jalkateräsi, hienovaraisten korjausten tekeminen on vielä hankalampaa - mikä samassa tilanteessa voi johtaa horjahtamiseen tai kaatumiseen.

Jos jalkasi ovat alkaneet muistuttaa kengän pohjiasi, niin älä heitä pyyhettä kehään aivan vielä. Tilanteen voi muuttaa näkemällä vähän vaivaa asian eteen. Kipristele ja levittele varpaitasi, poimi esineitä varpaillasi. Nouse varpaillesi, kantapäillesi ja jalan syrjillesi - kävele niillä. Kävele erilaisilla alustoilla ilman kenkiä. Tasapainoile viivaa tai puomia pitkin. Käytä jalkojasi! Mene kyykkyyn! Mieti minkälaisia kenkiä käytät!

Tässä muutamia esimerkkejä, mitä voit jaloillasi tehdä. Ensimmäisessä videossa on herra nimeltään Stephen Jepson (www.neverleavetheplayground.com). Stephen on hyvä esimerkki siitä, kuinka meidän ei pitäisi antaa iän sanella sitä millaisia me olemme ja mitä teemme.

Toinen Stepheniltä nappaamani helppo ja hauska vinkki jalkojen treenaamiseen, tarvitset siihen esim. marmorikuulia (tai muita pieniä esineitä) ja kulhon tai ämpärin.
Levitä esineet maahan ja sitten, istuen tai seisten, nouki esineet varpaillasi kulhoon. Toista kunnes alkaa sujumaan (päiviä, viikkoja, kuukausia). Kun alkaa onnistumaan tee sama, istuen tai seisten, mutta nosta kulho toisen tuolin päälle. Toista kunnes alkaa sujumaan. Kun onnistuu, nosta kulho pöydälle, toista. Istumasta seisomaan noustessa vaatimustaso tietenkin lisääntyy, ja istumaanhan ei kannata jäädä.

Pelkkien varpaiden liikuttelun lisäksi treenaat samalla tasapainoa, koordinaatiota, alaraajojen lihasvoimaa, sekä koko kehon hallintaa.

Tässä on yksityiskohtaisempi ohjeistus Kit Laughlinilta (www.kitlaughlin.com), kuinka venytellä ja huoltaa varpaiden, jalkaterän sekä nilkan liikkuvuutta. Vaatii jo vähän enemmän kehonhallintaa, notkeutta (pitää saada varpaista kiinni) ja ymmärrystä - siitä huolimatta jokainen voi kokeilla sen mihin pystyy!

Jos haluaa päivittää kenkä varastoaan jalkaystävällisemmäksi, niin voi panostaa barefoot eli paljasjalkakenkiin, jotka ovat taipuisia, leveä lestisiä, tasa- ja ohutpohjaisia kenkiä. Niiden tarkoitus on antaa jalan tehdä oma työnsä liikkeessä ja palautteen annossa, tarjoten kuitenkin samalla suojaa ympäristöltä.

Kenkiä löytyy monelta eri valmistajalta. Itselläni on pari Vivo Barefoot-kenkiä, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen. Paljasjalkakenkiä voi tutkailla ja ostaa mm. seuraavista osoitteista.

www.vivokauppa.fi
www.naturalmovement.fi

Jos et taivu ristimään sormiasi varpaiden kanssa, niin tällainenkin apuväline löytyy. Kaikenlaisia vaahtomuovin palasia on varpaiden väliin tungettu, jotta varpaat eivät käpertyisi yhteen. Yksittäisten palasten sijaan, miten olisi sukka?

www.myhappyfeet.fi

Muista kuitenkin, että muuttaaksesi 20, 30, 40 tai 50 vuoden aikana tapahtuneita muutoksia jalassasi - ei riitä, että teet töitä kerran päivässä viikon ajan ja sitten unohdat asian. Samoin paljasjalkakenkiin siirtyminen suoraan voi olla todella hankalaa ja aiheuttaa ongelmia, jos olet koko ikäsi kävellyt koron päällä.

Etsi tietoa. Ole kiinnostunut. Muuta mieltäsi kehostasi - ja jaloistasi.