Ulkoistettua liikkumista...

27.01.2017

Katy Bowmanin Movement Matters-kirjan esseiden vapaita suomennoksia, osa 1.

Teepussit ja auton kauko-ohjattava lukitus ovat käteviä asioita. Mutta siinä missä ne ovat käteviä ja aikaa säästäviä asioita, ne myös huomaamattamme vähentävät mahdollisuuksiamme liikkua. Liikkumattomuus on helpompaa ymmärtää, kun sitä ajattelee harjoittelun näkökulmasta - sitä joko käy treenaamassa tunnin päivässä tai sitten ei. Vaikeampaa on huomata tai ymmärtää mitä tarkoittaa käydä harjoittelemassa tunnin päivässä ja sitten olla harjoittelematta 23 tuntia päivästä. Vielä hienovaraisempaa on tarkastella - ja suosittelen kaikkien tätä miettimään - kuinka paljon mahdollisuuksia sinulla on liikkua koko ajan, mutta kuinka useasti valitsemme tiedostamattamme liikkumattoman vaihtoehdon.

Päivämme ovat täynnä harmittomalta vaikuttavia tapoja, joilla ulkoistamme kehomme mahdollisuuksia liikkua ja tehdä työtä. Päivän aikana - tai niiden 23 tunnin, kun et treenaa - tapahtuvat tuhannet pienet tilanteet, jolloin ulkoistat kehosi käyttöä mukavuudenhalun ja kätevyyden vuoksi, voivat tuottaa hyvinkin huomattavia muutoksia, jos vain tarttuisimme niihin. Pidä silmät auki näiden varalta. Sen vuoksi, että et viitsi kiertää autosi ympäri, tai et viitsi kääntää rannettasi, tai et viitsi tyhjentää sihtiä teelehdistä ja pestä sitä (pesukoneessa?), olet valinnut kourallisen roskaa, muovia (joka joutuu joskus kaatopaikalle) ja pariston. Välttäessäsi näitä yksinkertaisia liikkeitä - tiedostamattasi sitä - joutuvat jotkut muut ihmiset, jossain päin maailmaa, työskentelemään huonoissa olosuhteissa, tuhoamaan ekosysteemeitä ja käymään sotia... kätevyyden vuoksi.

Liikkumaton elämäntapa on vahvasti yhteydessä kuluttamiseen, materialismiin, kolonialismiin ja maapallomme tuhoon. Jos sinä et liiku, joku muu jossain liikkuu sinun puolestasi, joko suoraan tai epäsuorasti tehden TAVAROITA, jotta sinun liikkumattomuutesi olisi helpompaa. Olemme syntyneet liikkumattomuuden kulttuuriin, joten 99,9% liikkumattomuutta edistävistä elämäntavoistasi lentää tutkasi alapuolella - eli et ole tietoinen niistä.

Herää ja ala kiinnittää huomiota. Mitä näet?