en-"You DON'T know SQUAT?" - Ido Portal

28/02/2015

Kyykky on yksi ihmisen perusasennoista, minkä mahdollistaa alaraajojen nivelten, lantion ja selkärangan normaali liikkuvuus. Kyykkyasennon alkuperäinen tarkoitus on olla yksi ihmisen lepoasennoista. Siinä missä maassa istuessa menetät ruumiinlämpöäsi takapuolesi kautta, kyykyssä maahan koskevat vain jalkapohjat, jolloin lämpöhukka on pienempi. Mikäli et enää pääse kyykkyyn, tai sinne meneminen on vaikeaa, se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kehosi ei toimi aivan niinkuin pitäisi.

Syitä siihen voi olla monia, joista vähäisimpiä - mutta varmasti päällimmäisenä - ovat kivut ja kolotukset. Kyse on opitusta mallista toimia ja käyttää kehoamme, jonka juuret kulkevat yksilökohtaisten valintojen lisäksi syvemmällä - länsimaisessa kulttuurissa, sen asettamissa elämisen vaatimuksissa ja siinä miten ne vaatimukset ohjaavat meitä käyttämään kehoamme. Kyykky ei vain tunnu sopivan siihen muottiin.

Taaperosi viettää aikaansa kyykyssä, samalla leikkien legopalikoilla tai ihmetellessä koppakuoriaista pihanurmella. Lapsi oppii esimerkistä ja mikäli et itse vanhempana anna mallia kyykkimisestä, osana normaaleja päivittäisiä tapoja olla ja tehdä asioita, lapsi oppii olemaan kyykkimättä. Näin ollen siitä mikä oli normaalia ja luonnonmukaista, tulee väkinäistä, suorittamista vaativaa toimintaa, mikä ei houkuttele tekemään. Tämä kehitys saa viimeisen sinettinsä lapsen mennessä kouluun - ja kirjaimellisesti koulunpenkkiin. Hyvää kehitystä on kuitenkin viimeaikoina tapahtunut toiseenkin suuntaan.

Samalla, kun olet menemättä kyykkyyn, kehosi oppii olla menemättä kyykkyyn. Tarkoittaen sitä, että kudostasolla myofaskiasi muokkaantuu alaraajoissasi, lantiossasi sekä selässäsi, vähentäen niveltesi liikkuvuutta ja sitä kautta koko kehosi liikkuvuutta - vieden mahdollisuuden mennä helposti kyykkyyn. Myös aivosi saattavat unohtaa hyvän kyykyn liikemallin, jota vaadittaisiin kehon kontrolloimiseen kyykkyyn mentäessä. Tämä ei suoraan tarkoita sitä, ettetkö pääsisi kyykkyyn. Vaan sitä, ettei se meneminen tai oleminen kyykyssä ole niin helppoa, kuin se voisi olla - kyykkysi on kaukana lepoasennosta.

Voit ajatella kyykkyä testinä, jolla saat selville tietoa koko kehosi liikkuvuudesta. Mikäli kyykkysi on rento ja levollinen, sinulla on nivelissäsi hyvä liikkuvuus, mikä kertoo, että liikkuvuuden puutteesta johtuvat kivut, kolotukset ja alaraajojen sekä selän ongelmat eivät ainakaan vaikuta sinuun. Yhtälailla voit ajatella kyykkyä RESET-nappulana, jolla pystyt palauttamaan alkuperäiset asetukset. Myofaskian kireydet, jotka vähentävät liikkuvuutta ja sitä kautta aiheuttavat edellä mainittuja ongelmia, sulavat vähitellen pois.
Jos haluat siis tehdä asian eteen jotain, oli motiivisi sitten liikkuvuuden lisääminen tai alaselän kipujen lievittäminen, vastaus on helppo: mene kyykkyyn ja ole siellä - ja tee sen eteen töitä, kunnes se tuntuu helpolta.

Tässä voi käyttää apuna Ido Portalin 30/30 kyykkyhaastetta.

Perussäännöt ovat seuraavat.

Vietä 30 minuuttia päivässä kyykyssä 30 päivän ajan. Huomatkaa, että tarkoituksena ei ole viettää 30 minuuttia kyykyssä putkeen, vaan jaksottaa kyykyssä olemista pitkin päivää tapahtuvaksi toiminnaksi.

Tarkoituksena ei myöskään ole pakottaa asioita tapahtuvaksi, vaan vaalia ja viljellä fyysistä muutosta, asettamalla keholle uusia tilanteita ja malleja olla.
Jos koet mielekkäämmäksi olla katsomatta kelloa, niin koita pyrkiä päivittäin kuitenkin kohti tuota 30 minuuttia. Ylikin saa mennä.

Jos väität, ettei sinulla ole aikaa, niin valehtelet itsellesi. Aikaa on 24 tuntia päivässä, sinä olet vain päättänyt olla menemättä kyykkyyn tuona aikana. Käytä ruoka- ja kahvitauot hyväksesi, samoin aika kun odotat bussia tai junaa, kun puhut puhelimessa, kun katsot telkkaria, kun peset hampaita.. sait varmaan ideasta kiinni. Älä välitä siitä mitä muut ajattelevat.

1. Tee töitä joka päivä 30 päivän ajan, ei lepopäiviä.
2. Pidä selkäsi mahdollisimman rentona. Älä pyri pitämään selkääsi suorana tai neutraaliasennossa. Tämä on lepoasento.
3. Jalat noin hartialeveydellä, mitä syvemmälle ja helpommalla pääset, sen parempi. Tämä on yksilökohtaista, etsi oma paikkasi.
4. Jalkaterien ulospäin kääntäminen? Mitä syvemmälle ja helpommalla pääset, sen parempi. Tämä on yksilökohtaista, etsi oma paikkasi.
5. Kipua polvissa tai lonkissa? Nouse ylös ja liiku. Palaa takaisin kyykkyyn ja työskentele lyhyissä jaksoissa pitkin päivää.
6. Parasta tehdä ilman kenkiä. Jos tarvitsee kenkiä, niin ohut- ja joustavapohjaiset ovat paras vaihtoehto.
7. Kantapäät maassa, mikäli mahdollista. Jos et pysty pitämään kantapäitä maassa, laita kantapäiden alle jokin pieni koroke (kirja, laudanpala, pyyherulla), kunnes pystyt pitämään kantapäät maassa. Muista testata välillä, että tarvitseko enää koroketta!
8. Mistä tunnistaa hyvän kyykyn? Kun väsyt seisomiseen, menet kyykkyyn - ei päinvastoin.
9. Kuinka syvä kyykyn tulisi olla? Vastaus on syvempi.

Tässä on oma matkani viime vuoden helmi-maaliskuulta. Vaikka kuvista ei välttämättä löydy suurta näkyvää eroa, tuntemukset kehossa alun ja lopun välillä olivat kuin yöllä ja päivällä.

Suosittelen lämpimästi.

Jos joku vielä ihmettelee syitä ryhtyä tähän, niin sen lisäksi, että pystyt näillä keinoilla lisäämään kokonaisliikkuvuuttasi, parantamaan toimintaasi ja vähentämään alaraajojen ja selän kiputiloja - tämä on ihmiselle luontainen tapa olla. Miksi tekisit luontoasi vastaan?

Vertaistukea voi hakea Facebookin 30/30 Squat Challenge-ryhmästä, jossa on vajaa 14000 kanssaihmistä tekemässä töitä kyykkyjensä eteen.

Kehitystä voi nopeuttaa mm. Ido Portalin Squat Routine 2.0-harjoituksilla