en- Syväkyykky lepoasentona - arjen valintoja, kuormitusta, kehon mukautumista, osa 2

22/09/2018

Kootaanpa yhteen myös nämä yksinkertaiset arkiset tavat, joilla saat rakennettua kehosi liikettä ja liikkuvuutta ja joiden avulla edistät mahdollisuuksia viettää rennosti aikaa kyykkysi pohjalla. Meidän kehoilla on ihmeellinen kyky mukautua vallitseviin olosuhteisiin, vaikka sen prosessin lopputulos olisi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta negatiivinen - keho tulee paremmaksi siinä mitä teet tai et tee. Tätä prosessia kutsutaan myös termillä SAID - Specific Adaptation to Imposed Demand - keho kokee tiettyä toistuvaa kuormitusta, jonka sietämistä varten se vahvistaa rakenteitaan - mikä on hyvä asia. Jos tuo tietty toistuva kuormitus sattuu olemaan esim. käveleminen kengillä, jotka eivät anna nilkkanivelten liikkua koko liikeradallaan, kehosi mukautuu tähän vähentämällä nilkan liikkuvuutta, koska muuta käyttöä ei välttämättä ole - ei niin hyvä asia, ainakaan syväkyykyn puolesta.

Alla lyhyt yhteenveto neljästä syväkyykkyä edistävistä arkisista tavoista, joita lisäämällä saat tehtyä syväkyykkyasennostasi helpomman - pitkällä aikavälillä.

1. Istuminen lattialla - mennessäsi lattialle kehosi kulkee suuremman liikkuvuuden läpi kuin tuolille istuessa.
2. Vessanpönttökulttuuri - nosta jalat korokkeen päälle, lantionpohja rentoutuu, suoli oikenee ja homma toimii paremmin.
3. Kulje mahdollisimman paljon paljain jaloin tai barefoot-tyylisillä kengillä. Nilkat ja jalkaterät pääsevät liikkumaan.
4. Näytä ja ole hyvä esimerkki - opeta jälkikasvullesi hyviä tapoja käyttää kehoa, edistät samalla liikkumisen kulttuuria, kohennat kansanterveyttä, sekä lasket omalta osaltasi terveydenhuoltokustannuksia.

Muistutukseksi vielä, että kyykky koostuu kehosi nivelten - etenkin nilkan, lonkan ja selkärangan (polvi menee siinä sivussa) - normaalista ja terveestä liikkuvuudesta. Kun tästä tuki- ja liikuntaelimistön rakenteellisesta ja toiminnallisesta näkökulmasta pääsee irti, löytää kyykystä myös aineenvaihdunnallisia hyötyjä mm. ruoansulatuksen suhteen.
​Seuraavaksi alkuperäiset Instagram-päivitykset kerättynä tähän bloggaukseen, helpommin löydettävään muottiin.


Ensimmäinen typerän yksinkertainen keino lisätä alaraajojen liikkuvuutta pitkällä tähtäimellä - ja sitä kautta tehdä kyykkimisestä helpompaa - on istua lattialla. Jos lattia on liian kaukainen ajatus, niin mieti istua normaaleja tuoleja matalammille jakkaroille, raheille tai vaikka portaille. Ja toista päivästä toiseen.

Näin tehdessäsi kehosi kulkee suurempien liikelaajuuksien läpi ja myofaskiasi joutuu antamaan enemmän myöten - kuin tuolille istuessa. Meno saattaa olla aluksi jäykkää ja hankalaa, mutta se tulee helpottamaan ajan kuluessa - mutta vain jos sen eteen näkee vaivaa. Näin tehdessäsi kehosi kudokset saavat syyn mukautua ja ne alkavat estämisen sijasta mahdollistaa ja sallia kyseistä toimintaa.

Nyt jos ja kun pääsit lattialle, niin mietipä mihin kaikkiin asentoihin voit jalkasi laittaa?


Toinen (typerän?) yksinkertainen arjen toimintoihin liittyvää keino lisätä kehon liikettä, ja tässä tapauksessa myös helpottaa muuta toimintaa, liittyy vessassa käyntiin. Aikaisemmin oli puhetta, että istuma-asennosta ulostaminen on kehon mekanismeja vastaan toimimista ja voi johtaa monenlaisiin ongelmiin. Mahdollista olisi myös luoda olosuhteet, jotka edesauttaisivat eivätkä estäisi kehon toimintaa.
Tämä onnistuu helposti. Nosta jalat ylemmäs.

Mulla on molemmissa vessoissa Squatty Potty - korokkeet ja ne toimivat loistavasti. Jos ei halua ostaa mitään erillisiä tuotteita, niin jalkojen alle voi laittaa pesuvadin, jakkaran tai kasata kirjoja pinoksi - tai jos olet näppärä käsistäsi niin voit vaikka nikkaroida tuollaisen itse.

Kokeile viikon verran, ja ehh.. kerro miten toimii?

Ja toki, voihan siinä pöntön päälläkin kyykkiä, jos haluaa.


Kolmas (typerän?) yksinkertainen keino lisätä kropan liikkuvuutta ja tehdä syväkyykystä leppoisampi paikka olla, on viettää mahdollisimman paljon aikaa paljain jaloin.

Tämä ei taida olla meillä niin suuri ongelma, kuin kulttuureissa joissa pidetään kenkiä sisälläkin. Jos kuitenkin alat laskemaan, niin uskaltaisin väittää, että suurin osa ajasta, jonka seisot, kävelet tai muuten liikut, tapahtuu kengät jalassa. Jos jalassasi oleva kenkä nyt sattuu olemaan vielä "normaali kenkä", ja siitä löytyy kantapään alta enemmän tai vähemmän korkoa tai iskunvaimennusta, tulee nilkkojesi liikkuvuus ajan kuluessa vähenemään - puhumattakaan ylempänä ketjussa tapahtuvista kompensaatioista, kun nilkkasi on koko ajan menossa alamäkeen.

Se mikä nilkkojen liikkuvuudesta kenkien vuoksi vähenee on nimenomaan nilkan kyky mennä koukkuun, eli dorsifleksio - ja kyky hyödyntää kyseistä liikelaajuutta on erittäin tärkeä seikka, kun puhutaan kyykyn helppoudesta ja mukavuudesta.

Tee siis näin: vietä mahdollisimman paljon aikaa paljain jaloin. Jos tuntuu hankalalta, lähde liikkeelle pienestä ja kasvata paljain jaloin viettämääsi aikaa vähitellen. Ja opettele käyttämään jalkojasi, sieltä löytyy jo valmiiksi kaikki ne ominaisuudet millä kenkäkauppias myy sulle "hyvän kengän" - jos et tiedä mitä tehdä, kysy asiantuntijalta neuvoa.

Paljasjalkakengät ovat myös hyvä vaihtoehto paljasjalkailun rinnalle tai otettavaksi käyttöön oppimisprosessin jälkeen.


Neljäs ja tällä kertaa viimeinen, yksinkertainen - mutta ei lainkaan typerä - keino lisätä ja ylläpitää kehon liikkuvuutta sekä rentoa syväkyykkyä, on olla hyvä esimerkki, ja miksei myös seurata esimerkkiä.

Matkiminen on suurinta mahdollista imartelua. Lapset alkavat yleensä muistuttaa liikkumiseltaan ja olemisen tavoiltaan jompaa kumpaa vanhempaansa, kopioimalla esimerkin kautta heidän arkisia liikemallejaan. Tämä johtaa samankaltaisten kuormien kokemiseen ja sitä kautta jälleen kehon samankaltaiseen mukautumiseen. Meistä tulee samasta puusta veistettyjä, samoine ongelmineen - ellei elämä yhtäkkiä johdatakin erilaiselle polulle.

Mutta jos se polku johtaisikin alusta lähtien eri suuntaan? Liikkeeseen liikkumattomuuden sijaan. Tämä ei tarkoita ryntäämistä harrastuksesta toiseen, vaan monipuolista kehon käyttöä arjessa. Jota voi helpottaa (typerän) yksinkertaisesti poistamalla ympäristöstä liikkumattomuutta ylläpitäviä asioita, kuten tuolit sekä liian tuetut ja korolliset kengät - joista olen kertonut jo aiemmin. 

Jos sinun käyttäytymisesi noudattaa tätä polkua, lapsesi seuraavat varmasti perässä - kunnes he ovat kyllin vanhoja tekemään omat päätöksensä seuratako nykymaailman liikkumattomuutta edistäviä trendejä. Siinä vaiheessa heidän kehonsa ovat hyvinkin voineet vahvistua sietämään niitä, tai voihan olla, että he ovat jopa oppineet ymmärtämään ja välttämään niitä kokonaan - koska heidän vanhempansa opettivat niin.

Joten, anna lastesi nähdä sinut kyykkimässä - jos et osaa, opettele - ja kyyki heidän kanssaan. Ole esimerkki.