Do YOU know SQUAT?

04.03.2015

Jos edellisen kirjoituksen tarkoituksena oli tarkastella kyykkyä lepoasentona, hankaluuksista käyttää sitä sellaisena sekä moninaisista syistä sen takana. Tämän tekstin tarkoitus on selvittää enemmän syitä, miksi olisi hyvä pyrkiä ottamaan jokaisen yksilökohtainen kyykky takaisin haltuun.

30/30 Squat Challenge on hyvä keino aloittaa tuo takaisinvaltaus. Säännöt kävinkin läpi edellisessä viestissä, mutta tuli mieleeni tehdä siihen muutama lisäys - ihan vain siitä syystä, että joku ottaa ne kuitenkin liian kirjaimellisesti, kuuntelematta kehoaan ja sitä mitä se yrittää viestittää. Kuten mainitsin, tarkoitus ei ole pakottaa mitään tapahtuvaksi, vaan hiljalleen vaalia ja viljellä - kuitenkin tarkoituksenmukaisesti - syvempää ja levollisempaa kyykkyä tapahtuvaksi. Keho mukautuu siihen mitä siltä vaaditaan.

Ensimmäistä lisäystä - jonka pystyy toki rivien välistä lukemaan - voi käyttää oikeastaan hyväksi missä tahansa harjoittelussa. Rasitus on hyvä, kipu ei ole. Jos tunnet kyykkyä harjoittaessasi kovaakin rasitusta, se on ihan ok. Jos puolestaan tunnet kipua, tee vähemmän. Vähemmän taas ei tarkoita, että kyykkää vähemmän vaan tee siitä helpompaa. Jos kehosi ei anna sinun mennä kyykkyyn helpolla, huijaa sitä - laita koroke kantapäiden alle, levitä jalkoja tai käännä jalkaterien kulmaa enemmän ulospäin.

Toinen lisäys koskee juuri tuota jalkaterien kulman suhdetta polviin. Kaikkien taiteen ja fysioterapian sääntöjen mukaan, polven linjan pitää kulkea toisen varpaan kautta, sama se mitä olet tekemässä. Mutta tämähän on lepoasento. Pitääkö levätessäkin miettiä geometriaa? Sanotaan, kuitenkin, että tässä tapauksessa on hyvä lähteä viemään niitä polvia jalkaterien suuntaan, varsinkin jos ne eivät automaattisesti sinne hakeudu. Alaraajojen myofaskian kireydet luultavasti alkavat vetämään polvia sisäänpäin samalla, kun jalkaterät ja varpaat sojottavat - osittain samoista syistä - ulospäin.

Mitä hyvästä kyykystä sitten hyötyy? Kuten jo mainitsinkin se, että pääsee syvään kyykkyyn tarkoittaa, että alaraajoissasi ja selässäsi on hyvä liikkuvuus. Kyykkyä harjoittaessa lisäät siis nilkan, polven, lonkan sekä lantion ja selän liikkuvuutta.

Mitä tulee ihmiskehon toimintaan, liikkuvuus (ROM, range of motion) on tärkeintä. Jokainen nivelesi on rakennettu toimimaan koko liikeradallaan. Mikäli nivel ei saa liikettä koko mahdollisella radallaan, alue, joka jää liikkeen ulkopuolelle ei pysy kauaa terveenä. Täysien liikeratojen hyödyntämiseen tarvitsemme puolestaan voimaa, jotta pystymme liikuttamaan kehoamme liikeratojen päästä toiseen, sekä hallintaa, jotta pystymme kontrolloimaan voiman käyttöä. Huom. tarvittavan määrän voimaa ja hallintaa, jotta saamme kehomme liikkumaan oman painonsa alla - nyt ei puhuta ylimääräisistä painoista.

Lihas tai tarkemmin myofaskia venyy, nivel liikkuu. Venyttely, etenkään passiivinen venyttely, ei lisää nivelten liikkuvuutta, koska ensiksikin se kohdistuu myofaskiaan ja toiseksi, et liikuta niveliäsi. Liikkuvuusharjoittelulla, kehonpainolla tehtynä - kuten tämä kyykky - lisäät niveltesi liikkuvuutta. Samalla, kun kuljet nivelen liikelaajuuden läpi harjoitat voimaa ja hallintaa. Ja viettäessäsi aikaa kyykkysi pohjalla, lisäät kestävyyttäsi - toisin sanoen voimaa sietää kyykyssä olemista. Samalla myofaskia saa tarvittavan määrän venytystä, antaakseen myöten nivelen vaatimalle liikkuvuudelle. Kehosi vahvistuu kokonaisuutena - mukautuen siihen mitä siltä vaaditaan.

Nämä kolme yhdessä: liikkuvuus, voima ja hallinta tekevät liikkeestä tehokasta ja taloudellista. Tehdyn työn seurauksena saavutettu rento kyykky on ihmiselle normaalia - tai sen pitäisi olla. Kun olet saavuttanut sen, olet saavuttanut kehon normaalin toiminnan tason, josta on hyvä lähteä hakemaan ja harjoittamaan vaativampia suorituksia - jos haluaa.

Liikkuvuuden puute aiheuttaa ongelmia ja kipua. Liikkuvuuden lisääntyessä voi odottaa ongelmien ja kivun helpottavan, kun kehosi oppii lisää.

Liikkuvan kehosi sisällä tapahtuu myös asioita, joihin kyykyllä on vaikutusta. Mikäli myofaskiasi kireydet tekevät kyykkyyn menemisestäsi hankalaa, voit olla varma, että sisäelimesi ja suolesi ovat myös enemmän tai vähemmän solmussa, mikä tietenkin johtaa niiden toiminnan häiriintymiseen. Mikä puolestaan johtaa niiden toiminnasta riippuvaisten kehon toimintojen häiriintymiseen ja niin edelleen. Ruoansulatus ja ulostaminen on helpompaa ja tehokkaampaa - yllätys yllätys - kyykystä.

Seuraavaksi linkki videoon (englanniksi), jossa kerrotaan länsimaisen WC-käyttäytymisen haittavaikutuksista.

Sitting toilet pose a danger to health 

Yhteenveto videosta. Miksi meidän kaikkien olisi hyvä tehdä töitä saavuttaaksemme helpon kyykyn? Miksei myös pyrkiä ulostamaan kyykystä.

- Ulostaminen kyykkyasennosta on nopeampaa, helpompaa ja täydellisempää. Tämä auttaa ehkäisemään ulosteen jähmettymistä ja kerääntymistä suoleen, mikä on yksi huomattava paksusuolen syövän, umpilisäkkeen tulehduksen ja muiden suolen tulehduksien aiheuttaja.

- Kyykkyasento suojelee eturauhasta, virtsarakkoa ja kohtua kontrolloivia hermoja vahingolta, jota liiallinen ponnistaminen istuvasta asennosta voi aiheuttaa.

- Kyykkyasento sulkee turvallisesti paksusuolen ja ohutsuolen välisen läpän. Istuvassa asennossa läppä ei ole tuettu ja saattaa vuotaa ulostamisen aikana, jolloin ulostetta pääsee valumaan ohutsuoleen ja aiheuttaa sen saastumisen.

- Kyykkyasento rentouttaa häpyluu-peräsuolilihaksen (m. puborectalis), jonka tehtävä on normaalisti ylläpitää kontinenssia.

- Reisiin tukeutuminen vähentää suoleen kohdistuvaa painetta ponnistettaessa. Toistuva suoleen kohdistuva liiallinen rasitus voi aiheuttaa tyriä, divertikuloosia (suolen umpipussitautia) ja lantion alueen elinten prolapseja.

- Tarjoaa luonnollisen hoidon peräpukamia vastaan.

- Raskaana olevilla kyykystä ulostaminen lievittää kohtuun kohdistuvaa painetta. Kyykyn hallitseminen valmistaa myös luonnollisempaa synnytystä.

Näiden lisäksi tietysti jo aikaisemmin mainituissa eduissa liikkeen ja liikkuvuuden, voiman sekä hallinnan kehittymisessä ja niitä seuraavien, liikkumattomuudesta johtuvien kipujen ja ongelmien lieventymisessä, luulisi olevan jo tarpeeksi syitä alkaa tekemään asialle jotain.

Shit happens if you don't squat. Kirjaimellisesti.

Nyt, kun sinulla on hyviä syitä ja intoa lähteä tekemään kyykkysi takaisinvaltaamisen eteen töitä, niin älä vaivu epätoivoon, jos et tunne tuloksia parin päivän tai viikon jälkeen. Jokainen lähtee tähän projektiin omalta yksilölliseltä tasoltaan ja jokaisen kehittyminen on myös yksilökohtaista, monen muuttujan kera. Johdonmukaisuus on tärkein aseesi tässä taistelussa, tee joka päivä töitä ja luota siihen, että kehosi ymmärtää mitä haluat saada aikaan ja alkaa hiljalleen muuttumaan sitä kohti.

Ja jos tuntuu, että kaipaat apua niin minä voin vähän avittaa matkanteossa!