FASKIA

Mitä se on ja miksi sillä on väliä?

Faskia on sidekudosta, jota löytyy joka puolelta kehoasi. Se ympäröi yksittäisiä lihassyitäsi, lihassyykimppuja, lihaksia, lihasryhmiä sekä luitasi, jänteesi ja nivelsiteesi muodostuvat myös faskiasta. Faskia ei pelkästään ympäröi näitä rakenteita, vaan se myös läpäisee ne 3-ulotteisena verkostona tai tukirakenteena, ylläpitäen niiden muotoa. Faskia muodostaa rakenteita, samalla yhdistäen, eristäen ja suojaten niitä, se myös välittää voimaa ja jakaa kehosi kokemaa kuormitusta. Ilman faskiaa keho romahtaisi kasaan.

Faskia voi vahingoittua trauman seurauksena. Se voi menettää joustoaan, jähmettyä tai jäädä jumiin nestevajauksen tai liikkumattomuuden seurauksena. Se voi myös tulla kireäksi ja tiukaksi (esim. tulehduksen tai ylikuormituksen seurauksena), johtaen erilaisiin kiputiloihin - mahdollisesti myös jossain muualla kehossasi.

Mielenkiintoinen kuva, jossa näkyy poikkileikkaus säärestä. Näytteestä on poistettu kaikki muu paitsi faskiarakenteet. Pystyt näkemään lihasten, verisuonten sekä hermojen sijainnit, joille faskia tarjoaa omat paikkansa. Ilman faskiaa ei ole järjestystä eikä muotoa.
Mielenkiintoinen kuva, jossa näkyy poikkileikkaus säärestä. Näytteestä on poistettu kaikki muu paitsi faskiarakenteet. Pystyt näkemään lihasten, verisuonten sekä hermojen sijainnit, joille faskia tarjoaa omat paikkansa. Ilman faskiaa ei ole järjestystä eikä muotoa.

Fascial Release-menetelmällä pyritään vapauttamaan faskiarakenteita ja mahdollistaa niiden vapaa liikkuminen toistensa lomassa. Jähmettyneitä faskiakerroksia, kireitä tai arpeutuneita kudoksia voidaan auttaa ja pehmittää, jolloin keho pääsee liikkumaan ja toimimaan vaivattomammin. Bodywork on hyvin tehokas menetelmä korjaamaan kehon rakenteellisia ongelmia, kuten eteenpäin työntyvää päätä sekä hartioita, huonoa ryhtiä sekä lisäämään liikettä nilkoissa, lonkissa ja olkapäissä.


Miten Structural Bodywork ja Fascial Release-menetelmä eroaa tavallisesta hieronnasta?

It's all connected.
It's all connected.

Suurimpana erona bodyworkin ja perinteisen hieronnan välillä on se, että ne pyrkivät vastaamaan eri kysymyksiin. Siinä missä hieronta hakee helpotusta kysymykseen "Mitä?", bodyworkilla pyritään vastaamaan kysymykseen "Miksi?".

Jos hartioidesi kudokset ovat aina kireällä, syy kireyteen ei löydy hartioistasi.


Kuuluuko faskiakäsittelyn olla kivuliasta?

Ei. Kipu on yksilökohtainen kokemus, joka perustuu kunkin ihmisen henkilökohtaiseen tietoiseen ja tiedostamattomaan ymmärrykseen siitä mitä hänelle on tapahtumassa tai on tapahtunut. Faskian käsittely tuntuu erilaiselta kuin hieronta, ja kehosi voi kokea sen outouttaan kivuliaana, mutta työn tarkoitus ei ole tuottaa kipua.

Mikäli käsittelyn alla on alueita, joita olet varonut pitkään ja ne ovat sen vuoksi herkistyneet, voi työskentely tuntua kivuliaammalta.

Yhtä lailla, jos kudoksesi ovat kireällä ja huonosti nesteytettyjä, eivät ne pysty ottamaan painetta vastaan samalla tavalla, kuin normaalissa tilassa olevat kudokset, jolloin paineen tunne luultavasti rekisteröidään myös kivuliaampana.